Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsirosbőr

2010.08.04

Zsíros bőr

 

A zsíros bőrön gyakran hibák jelentkezhetnek a faggyú túltermelés miatt, ami megakadályozza a bőrt a lélegzésben. Egy erős aknét nem lehet kikezelni kozmetikai szerekkel, ilyen esetben egy bőrgyógyászhoz kell fordulni. Azonban a jelentéktelenebb tökéletlenségeken a kozmetikumok is segítenek.

A bőrt reggel és este a legideálisabb tisztítani, egy öblítést igénylő géllel, majd ezt követően ajánlatos egy bőrnyugtató tonikot használni. Oda kell figyelnünk arra, hogy a hidratáló termékek olajmentesek legyenek és tartalmazzanak alfa-hidroxi-savat, mely exfoliálja, megtisztítja a bőrt. Hetente kétszer ajánlatos alaposan exfoliálni a bőrt egy dörzsölő szemcséket tartalmazó termékkel, utána pedig különböző pakolásokat alkalmazni, melyek beszívják a faggyú felesleget és bezárják a pórusokat. A leghatásosabbak az agyag és a peel-off pakolások, melyek eltávolítják a szennyeződéseket a bőr felületéről.

 

Szépségápolás a bőrtípustól függően
Szépségápolás a bőrtípustól függően

Kevert bőrtípus

 

A nőknél a kevert bőrtípus a legjellemzőbb, éppen emiatt rengeteg ápolótermék áll rendelkezésünkre. E bőrtípusnál a T zóna (homlok, orr és áll) az, amelyik könnyen zsírosodik, a test többi részén akár száraz is lehet a bőr. A megfelelő arctisztító a kevert bőrre az, amelyik nem terheli a zsíros bőrzónákat (hidratáló tej), de ugyanakkor a faggyúban szegény zónákat sem szárítja (vízzel leöblíthető gél).

Minden második nap használhatunk egy arctisztító tonikot, (de csakis a T zónára alkalmazhatjuk) de ennek tartalmaznia kell alfa-hidroxi-savat, az arc többi részére pedig használjunk egy száraz bőrre szánt tonikot. Igen, jól értettétek! A kevert bőrtípusra szánt arctisztítók alkoholt tartalmaznak, ami egyáltalán nem tesz jót a kevésbé zsíros bőrnek. A hűvösebb időszakokban ajánlott egy nagyobb fokú hidratáló terméket használni. Hetente egyszer vagy kétszer exfoliálhatjuk a bőrt, de utána alkalmazzunk egy pakolást. A kevert bőrre a legideálisabbak a tisztító hatású pakolások, mint például a peel-off, de télen jobb, ha váltogatjuk őket, az exfoliálót a hidratálóval, oly módon, hogy megtartsuk az egyensúlyt a megfelelő bőrhidratálás és a zsírfölösleg eltávolítása között.

 

Száraz bőr

 

A száraz bőr általában nagyon érzékeny, mivel nem rendelkezik egy megfelelő védő zsírréteggel. Naponta kétszer kell tisztítani, egy tej- vagy krémszerű arctisztítóval. Egy vízzel leöblíthető kozmetikum nem tesz mást, mint kiszárítja a bőrt. Ebben az esetben a tonik nem szükséges, de ha nem bírod elviselni a sminklemosó nyomait arcodon, használhatsz egy száraz vagy érzékeny bőrre szánt terméket. Azonban a tonik NEM tartalmazhat alkoholt!

Jellegzetes bőrápoló termékként válasszunk egy nagyfokú hidratáló krémet, amely alaposan táplálja a bőrt. Este használhatjuk ugyanazt a krémet, amit reggel; ha nem, akkor dönthetünk egy arcolaj mellett, mely kényezteti és nyugtatja a bőrt.

Exfoliálóként válasszunk egy szemcse nélküli terméket, hogy ne károsítsa az érzékeny bőrt. Pakolások közül válasszuk azokat, amelyek erősen táplálják vagy hidratálják a bőrt; ezeket akár saját magunk is elkészíthetjük.

 

Az érett bőr

 

Az érett bőrön belül is megkülönböztetünk száraz és kevert bőrtípust és ugyanúgy ápoljuk, mint az illető bőrtípust. Meg kell említenem azt is, hogy a hidratáló termékeket a ránctalanító sorozatból ajánlatos választani és nagyon fontos az, hogy retinolt, Q10 koenzimet vagy C vitamint tartalmazzanak.

A pakolás alkalmazásakor növelhetjük annak hatékonyságát egy ránctalanító szérum használatával, mely könnyebben behatol a pórusokba.

 

 

A zsíros bőrtípust seborrhoeás bőrtípusnak is nevezzük. A seborrhoea egy görög eredetű szócska, amely faggyútúltengést jelent. A zsíros (seborrhoeás) bőrtípust két csoportra oszthatjuk, attól függően, hogy a faggyúban milyen zsírszerű anyagok találhatóak:
  • olajos seborrhoeás bőrtípusok
  • száraz seborrhoeás bőrtípusok.
Nézzük meg, hogy külön-külön mit is jelentenek ezek a bőrtípusok.

Az olajos seborrhoeás bőrtípus jellemzője, hogy olajosan fénylik az arcbőr, tágak a pórusok, komedók található rajta, zsíros a tapintása, az arc színe sápadt, sárgás. Mi okozza az ilyen típusú bőrt? A vízelvonó hatású készítmények, a kevés mozgás, a zsíros, fűszeres ételek fogyasztása, hormonzavar, a tesztoszteron fokozott termelődése, de dominánsan öröklődhet is.

A száraz, korpázó seborrhoeára jellemző, hogy az arcbőr fénytelen, a pórusok tágak, nehezen eltávolítható komedók találhatók rajta, zsíros tapintású, korpás, hámló, sápadt, sárgás az arcszín. A környezet szennyeződései, az ipari levegőszennyezés, a kevés mozgás, a kevés levegő, a fűszeres ételek gyakori fogyasztása, a stressz, a koleszterines kozmetikai termékek használata, anyagcserezavarok, vérzékenység, hormonzavar, B-vitamin hiány mind-mind ilyen bőrtípust eredményezhetnek, de dominánsan ez is öröklődhet. Hogyan, mivel kezeljük, ápoljuk?

Az olajos seborrhoeás bőr ápolása

Mind minden bőrtípusnál, itt is a legelső lépés az arcbőr megfelelő tisztítása. Olyan arctejet válasszunk, amely tartalmazza az alábbiak valamelyikét:
  • rózsa
  • uborka
  • mályva .
Az ilyen tartalmú készítmények a legmegfelelőbben az ilyen bőr ápolására. A masszázshoz gyógynövény tartalmú olajokat, krémeket használjunk! Az arcpakolásnál fontos odafigyelnünk, hogy a pakolások hámképzők, anyagcserefokozók, bőrlégzést segítők, magas B-vitamin tartamúak vagy sörélesztő tartalmúak legyenek!Kiváló pakolások lehetnek még az aloe vera, gingko, algás kivonatú készítmények. Az olajos seborrhoeás bőrre jótékony hatással van az UV-fény is, de ennél fontos figyelembe vennünk a mértékletességet! Használjunk hidratáló arckrémet! Mozogjunk, sportoljunk sokat!

A korpás seborrhoeás bőr ápolása

Az arcletisztítás enyhén lúgos arctejjel ajánlott. Gyengéden, körkörös mozdulatokkal géllel, emulzióval masszírozzuk át az egész arcunkat! Ehhez a bőrtípushoz B-vitamin, A-, E-, F-vitamin dús pakolásokat alkalmazzunk! Nagyon hatásosak még az egzotikus növények, az aloe vera vagy a gránátalma. A kazeines vagy csukamájolajos pakolások is hatékonyak, mivel nyugtató hatásúak és javítják a korpás seborrhoeás bőr minőségét. Használjunk nappali, hidratáló arckrémet!

Mindkét bőrtípusra nyugodtan használható a következő hidratáló, tápláló arcpakolás

Hozzávalók:

  • 2 g méz
  • 2 g élesztő
  • 8 g natúr joghurt
  • 20 g nem ionos hidrofil krém
  • 1 tojás habja (fehérje).
(Mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk!)

Az összetevőket keverjük össze, majd vigyük fel az arcunkra, nyakunkra, esetleg a dekoltázsunkra! Hagyjuk rajta fél óráig, majd vízzel mossuk le!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.