Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szépség hatalma

2010.08.27

A szépség hatalma

A belső szépség egy állapot, egy érzés, mely kívülről is megnyilvánul. Egy elégedett ember olyan belső szépséget sugároz magából, melyet a legjobb sminkkel sem lehet helyettesíteni.

Hosszú vagy rövid láb, kövér vagy sovány testalkat, telt vagy lapos has… Kevés olyan nő van, aki szépnek érzi magát, és egyszerűen olyannak fogadja el az arcát és testét, amilyen. Ezért az ember gyakran próbálja a külsőségekkel és „felvett szépséggel” eltussolni és leplezni a belső bizonytalanságát. Sokan azt remélik, hogy ha szépek, akkor jobban szeretik és kívánják őket, és ettől boldogabbak lesznek. Ám ez csak illúzió. Ettől csak még kisebbek leszünk, még inkább megtagadjuk saját magunkat, és még tovább fokozzuk függőségünket. Minél bizonytalanabbá válunk, annál jobban epekedünk a külső megerősítés után: ez ördögi kör.

Sok nőnek telt és puha a hasa, ami nőknél tulajdonképpen teljesen természetes. Ám ez fájó pont, sokan gyűlölik az ilyetén adottságukat. A gyűlölet viszont elcsúfít: idővel valóban megcsúnyul a has, mert nem szeretik. Ha mi magunk sem szeretjük, akkor ki szeretné?! És ez így van minden testrésszel, minden tulajdonsággal.

Hajlamosak vagyunk rá, hogy elrejtsünk bizonyos dolgokat, melyeket nem szeretünk, és úgy tegyünk, mintha nem is léteznének. De ezek ettől csak még erősebbek lesznek… A belső szépség egy ember kisugárzása, a csillogás a szemében, a természetessége és az elevensége.

 

Mindenáron?

 

A keleti filozófia úgy tartja, a szépség a természetesség és az életöröm megnyilvánulása.

Kultúránkban a tökéletesnek kikiáltott szupermodellek általános mércévé váltak. Régen a twiggie-k sarkallták éhezésre a nőket, a vékony, fiús test számított szépnek, és sok nő kisebbre operáltatta mellét. Azután megint a hatalmas kebel jött divatba – elkezdődött a szilikon virágzása.

A szőr visszataszítónak számít, ezért a nők (és egyre gyakrabban a férfiak is) borotválják lábukat, hónaljukat, vagy gyantával távolítják el a nem kívánatos szőrszálakat. Ha egy nő régebben meg akart felelni a szépségideálnak, olyan szoros fűzőket kellett hordania, hogy azok akár ájulást is okozhattak.

Még ma is elegánsnak számít a tűsarkú cipő, holott sok nőnek kell évekkel később megoperáltatnia lábfejét, vagy állandó hátfájástól szenvednek, ami a magas sarkú okozta természetellenes és rossz testtartásnak köszönhető.

Egyáltalán nem természetes sok kozmetikai termék sem. Gondoljunk bele, hányféle kémiai anyagot dörzsölünk a bőrünkbe a szépség érdekében, beleértve a fogkrémet és rúzst egyaránt?

 

A bőr és a haj beszéde

 

Sokat elárul a bőr és a haj színének árnyalata az egészségünkről, egész testünk állapotáról.

A fakó és élénk színeket egyértelműen meg lehet különböztetni: a tiszta és élénk szín inkább pozitív jel; ha a vizsgált személy beteg, még akkor is elegendő az energiája ahhoz, hogy felépülhessen. A száraz, fakó szín viszont általános kimerültségre utal, tehát intő jel!

A testen megjelenő szépségfoltok, anyajegyek, pattanások és bőrkiütések valamely szerv gyengeségére utalhatnak. Ha meg akarunk tudni valamit szervezetünkről, figyeljünk elhelyezkedésükre, színükre. Ez utalás lehet az érintett szerv működési egyensúlyának felborulására.

Az úgynevezett öregségi foltok, májfoltok, gyakran azt jelzik, hogy méreganyagok gyűltek össze a testben. A rendszeres bőrradírozás és masszírozás segíthet a felgyülemlett káros anyagok távozásában, leadásában.

Gyakran a nem megfelelő táplálkozás okozza a bőrhibák kialakulását. Tehát ha valaki hajlamos ilyesmire, kerülnie kell a zsíros, nehezen emészthető ételeket, a kávét és az alkoholt – ezzel gyorsan letisztíthatja bőrét.

A haj állapota a vér és a vese állapotát tükrözi. Hajhullás vérszegénység és vesegyengeség esetén léphet fel. A korai őszülés a vese működési zavarára is utalhat, de kiválthatja nagy trauma, sokkhatás is. A hajszálak vastagsága és fénye a tüdő működésének függvénye. A töredezett hajszálak a tüdő vagy a petefészkek gyengeségére utalhatnak.


A nők és a sport

 

Falmászás, aerobic, kerékpározás, küzdősportok és még sok más tartozik a szabadidősportok tág körébe. Egyre gyakrabban hódolnak a nők is olyan extrém sportágaknak, mint az ejtőernyőzés vagy a vadvízi evezés. Manapság az a sportosság egyik legdivatosabb megnyilvánulási formája, ha az ember a legnagyobb veszélyeknek teszi ki magát. Elsősorban a fitnesz és a sport terén dominál erőteljesen a férfias irányelv. Ezek a férfiprogramok rendkívül teljesítményorientáltak és izgalmasak.

Az ember nem egyszerűen szórakozásból úszik, hanem a megtett hosszok száma és a csúcsidő a lényeg; a tenisznél a szettek, a kerékpározásnál pedig talán a napok száma a döntő…

A nőknél a fitnesz esetében sokkal inkább az a fontos, hogy jól érezzék magukat – mégpedig miközben a gyakorlatokat végzik, ne csak utána. A sport gyakran szeleppé válik, hogy valahol ki tudjuk adni magunkból az elintézetlen érzések vagy a beteljesületlen szexualitás okozta feszültséget. A célirányos sportolás ritkán ártalmas, ám az a legfontosabb szempont, hogy a tevékenység közben is jól érezzük magunkat, és teljes emberként végezzük azt.

 

Mire kell ügyelni sportolásnál?

 

- A sporttevékenységnek mindig ki kell egyenlítenie, ellensúlyoznia kell az ember szakmai tevékenységét vagy hétköznapjait.

- A tüdőt legalább naponta egyszer meg kellene dolgoztatni kocogással vagy lépcsőmászással, ahelyett, hogy a liftet használnánk.

- Egészséges, panaszmentes nők, akiknek rendszeres és normális a menstruációjuk és erős a szervezetük, minden további nélkül sportolhatnak valamivel többet, ha kedvüket lelik ebben.

-    Idősebb nőknek, akik valamilyen okból testileg nem igazán érzik jól magukat, ügyelniük kell arra, hogy kerüljék a túlzott megerőltetést, ne hevítsék túl a testüket, lehetőleg keveset izzadjanak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.